Akademická encyklopedie českých dějin IV. - D-G (dadaismus - gymnázium)

Jaroslav Pánek
Běžná cena: 750 Kč
Sleva: 17%
Naše cena: 623 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0309812
EAN: 9788072862689
ISBN: 978-80-7286-268-9
Nakladatel: Historický ústav AV ČR
Vazba: vázaná
Počet stran: 404
Rok vydání: 2016
Rozměry: 305x220x30mm
Váha: 1416g
Jazyk: Česky
Kategorie: Dějiny

„Šel jsem si pro knihu a dorazil na místo před otvírací dobou. Paní byla tak milá, že mi otevřela dříve. To se moc nevidí, palec nahoru!“

Akademická encyklopedie českých dějin IV. - D-G (dadaismus - gymnázium) 623 CZK Nové

Akademická encyklopedie českých dějin vzniká v době intenzivního tlaku na rychlou dostupnost nových vědeckých informací a zároveň v době volání po informacích spolehlivějších, než jaké může poskytnout záplava neutříděných – kvalitních, plevelných i vědomě zavádějících – údajů na internetu. Ačkoli se ozývají také hlasy, které žádají přenesení všech podobných prací pouze na internet, snahy o tvorbu velkých výkladových encyklopedií neustávají, naopak se projevují stále intenzivněji – dokladem se může stát snaha historiků státu a práva vytvořit velké encyklopedické dílo o právních dějinách Českých zemí. Lze předpokládat, že v příštích letech a desetiletích bude docházet k paralelnímu a vzájemně se doplňujícímu vývoji, totiž ke shromažďování „tekutých“ sdělení shrnující encyklopedické povahy v digitální podobě a současně k vytváření mnohem náročnějších velkých encyklopedií, které podají zřetelně koncipovanou, prověřenou a vědeckými institucemi garantovanou sumu poznatků v knižní podobě. Podobně jako v případě Biografického slovníku českých zemí, také u Akademické encyklopedie českých dějin, ujal se této práce Historický ústav AV ČR, neboť jeho vedení si bylo a je vědomo zodpovědnosti za vytváření velkých děl syntetické a encyklopedické povahy, které patří k nezbytným základům kultury a vzdělanosti každého národa. Příprava tak náročných děl naráží na přetrvávající tematickou a personální atomizaci výzkumu v humanitních vědách, kterou se jen pomalu daří překonávat. Odrazem této skutečnosti je nedostatečná připravenost k široké spolupráci všech oborově zainteresovaných vědeckých institucí. Historický ústav se s ní vyrovnává jednak díky svému komplexnímu pojetí, jednak zásluhou spolupracovníků z některých univerzitních pracovišť.

Zvláštní ocenění si zaslouží kolegové z Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a z Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. Díky nim vznikla některá velká a mimořádně cenná hesla z oblasti historické antropologie (Milena Lenderová – Karel Rýdl, Dětství), teorie historické vědy a didaktiky dějepisu (Zdeněk Beneš, Dějepisné učebnice, Didaktika dějepisu, Filozofie českých dějin). Významné je rovněž první encyklopedické zpracování problematiky školního dějepisu a bibliografie dějepisných učebnic, které vychází ze zkušeností a výzkumné činnosti dlouholeté předsedkyně Asociace učitelů dějepisu Heleny Mandelové (Dějepis). Rozhodující většina hesel vznikla ovšem úsilím vědeckých pracovníků Historického ústavu AV ČR, kteří se věnovali dějinám sociálním a hospodářským, politickým, diplomatickým a vojenským, kulturním, církevním a náboženským, problematice pomocných věd historických, historické demografie, ale také historii průmyslu a dopravy, zdravotní péče, vědy, školství, ideologií atd.

Pro hesla v tomto svazku je příznačná intenzivní pozornost, která se zaměřuje na etnicky německé obyvatelstvo Českých zemí (mj. v důsledku zařazení hesel počínajících písmenem D/deutsch), habsburské monarchii a evropskému kontextu českých dějin.

Ačkoli se ke spolupráci nepřipojil Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, díky badatelům o moderních dějinách z Historického ústavu AV ČR se podařilo dovést výklad o průběžných tématech takřka až do současnosti. Je však samozřejmé, že nemohla být vyčerpána všechna myslitelná (zejména detailní) hesla o vývoji české a československé společnosti v období od roku 1945. Zde však je naštěstí možné odkázat na speciální knižní encyklopedie, které se začínají rodit péčí badatelů z dalších akademických a univerzitních ústavů. V každém případě vznikla další podstatná část encyklopedie, která má sloužit nejen jako příručka pro profesionální historiky a další badatele v humanitních a sociálně vědních disciplínách, ale také jako ucelený zdroj poučení o vzdálené i blízké minulosti pro českou kulturní veřejnost.

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)