Oceněná společenská hra se slovy

Basic vaření po asijsku

Cornelia Schinharl , Sebastian Dickhaut
Běžná cena: 289 Kč
Sleva: 20%
Akční cena: 231 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0085685
EAN: 9788024906560
ISBN: 80-249-0656-2
Nakladatel: Ikar
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Počet stran: 160
Rok vydání: 2006
Rozměry: 138,0x240,0x10,0mm
Váha: 652g
Jazyk: Česky

nika

Prehledny nakup,rychle dodani.Rozhodne doporucuji

Další hodnocení »

Basic vaření po asijsku 231 CZK Nové

Indie V Indii se vaří jinak než v ostatní Asii. Hovězí maso je pro hinduistickou kuchyni tabu, mléko ale ne. Používají pícku, ve které se vedle proslulého kuřete Tandoori (strana 140) peče i chleba Chapatis (strana 94). Nepoužívají wok ani hůlky. Co se v Indii vaří? Na severu víc masa (drůbeží, jehněčí) a obiloviny, k tomu se hodí čaj. Na jihu spíš vegetariánsky a rýže plus káva. V kuchyni je typicky indické: rýže basmati, šafrán a čatní (recepty na str. 75 a 94). Na stole zase dal (kořeněné dušené luštěniny), pakoras (strana 50), thali (podnos s rýží a spoustou mističek s chutným obsahem). Ve sklenici lassi. Thajsko Thajská kuchyně je svým citem pro nakupování toho nejlepšího, snahou o ještě lepší přípravu a neustálou radostí z vychutnávání nejúžasnějšího jednou z nejpopulárnějších asijských kuchyní a ve světě je něco jako "noví Italové". Většinou je rychlá, lehká, ostrá i ovocná. Saláty i kari nebo pokrmy z woku se jedí lžící nebo vidličkou, ne hůlkami. Rovněž typické je: voňavá rýže, thajská bazalka a kokosové mléko v thajské kuchyni, jako předkrmy jarní rolky se sladkou chilli omáčkou (strana 40), thajské mango jako dezert a ve sklenici pivo. Malajsie Co bylo dřív? Slepice? Vejce? Malajská kuchyně? Nebo indonéská? V obou se klade důraz spíš na koření než na chilli, v obou jsou národními jídly špízy saté (strana 128), laksa (jídlo z jednoho hrnce s rybami, kari a kokosem) nebo goreng (strana 79). Mořem rozdělená Malajsie, která leží mezi Thajskem a Indií je centrem asijské kuchyně. Příklad číslo1: kuchyně nonya - malajské kuchařské umění ovlivněné Číňany, Indy i Thajci. Příklad číslo 2: městský stát Singapur, který je svými hawkery (pouličními kuchyněmi), kavárnami a vybranými lokály gurmánskou metropolí jihovýchodní Asie. Čína /1 Číňané mají z dobrého důvodu jídlo ve vážnosti. Mnohamilionový národ vyrostl v zemi, kde je dodnes spousta míst, na kterých se sotva dá najít něco k jídlu. Z toho mála udělat nejlepší - to je cílem všední čínské kuchyně. Příprava i jídlo samotné jsou úzce spojeny s přírodou, náboženstvím, čínskou medicínou a obyvateli. Ti se denně vydávají i několikrát na trh pro nejvybranější zboží, různými technikami vaření vykouzlí a s požitkem pak při velkých banketech nebo i přímo v pouličních kuchyních jídlo konzumují. Důležitá je vyváženost. Čína se dělí na nudlový sever a rýžový jih, kromě toho existují vedle mnoha provinčních i (POKRAČOVÁNÍ) Vietnam Kdysi válečná země získává mezi světoběžníky i gurmány stále lepší jméno. V někdejší francouzské kolonii se dají vystopovat vlivy haute cuisine. Dodnes se říká "citronelle" a "paté", když se mluví o citronové trávě a krabí pastě a základ vietnamských výživných polévek (pho) je v consommé. Typicky tropické je, že Vietnamci konzumují různé přísady v syrovém stavu a přípravu pokrmů rádi dokončují a obměňují na stole. Co je ještě typické: krabi a koriandr v kuchyni, na stole rolky z rýžového papíru s omáčkou (strana 42) a šťáva z cukrové třtiny ve sklenici. Indonésie Tady roste pepř. A skořice. Taky hřebíček, kardamom, koriandr. Dělí se na spoustu ostrovů, z nichž nejúrodnější je Jáva. Byla obývána Araby, Portugalci, Holanďany, Číňany, Indy. Ti všichni indonéskou kuchyni ovlivnili. Indonésii obývali původně Malajci a dnes tu žije přibližně 360 národnostních skupin. Jsou to většinou muslimové. Pochutnáte si například v restauracích Pandangu, ve kterých se podává rýže a misky se samými ostrými věcmi - podobně jako v Indii. Také typické: kecap manis, sambal oelek, arašídy v kuchyni, gado gado (strana 68) a krupuk na stole a silná káva s kondenzovaným mlékem v šálku. Čína /DOKONČENÍ čtyři hlavní kuchyně: v západním Sečuanu se vaří ostrá jídla se sečuanským pepřem, chilli, česnekem a spoustou koření. Na východním pobřeží leží úrodný Zhejiang, kde se koření používá střídmě, důvěřuje se chuti suroviny a do pikantních pokrmů se přidává cukr. Jižní Kanton má to nejlepší z moře i země a také kuchaře ochotné experimentovat, kteří dobré jméno čínské kuchyně proslavují v celém světě. Na severu v okolí Pekingu je po staletí vylepšovaná palácová kuchyně něco zvláštního - nejlepším příkladem je pekingská kachna (na straně 142). Pije se zelený a černý čaj, pivo a rýžové víno. Korea Korejská kuchyně s Čínou a Mongolskem za zasněženými horskými hřebeny a Japonskem před subtropickou špičkou nosu je směsí cizích vlivů a konzervativní tradice. Japonsky zušlechtěná ryba, mongolsky kořeněné hovězí a čínská nakládaná zelenina se konzumují zcela korejsky - na velkých tabulích s hliněnými hrnci, grily, kopci placek pro vlastní přípravu. Nechybí: kimči, ostré nasolené kysané zelí. Také typické: ostrá fazolová pasta v kuchyni, spousta malých příloh na tabuli a pražený ječný čaj v šálku. Japonsko Hory a mořské prolákliny, bonsai a high tech, hlučný pop a tichý kult - na Dálném východě Asie se koncentruje celý kontinent. Aby bylo možné tuto nahromaděnou energii uchopit, vyžadují Japonci disciplinu i v kuchyni.Vnášejí klid do života jak při čajové ceremonii, tak v suši baru s pevnými rituály a čistými aroma. Přitom mohou být japonští kuchaři všechno, jenom ne nepružní. Například suši: kdysi čínský nápad, který Japonci s radostí dovedli do perfektnosti a dodnes obměňují - podle sezony druhů ryb a podle chuti. Co je ještě typické: wasabi, nudle udon a řasy v kuchyni. Yakitori (strana 129) a tempura (strana 118) na talíři, čaj a saké v pohárku.

Štítky: Vaření

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Zásilkovna.cz 39 Kč Nelze objednat
* Cena je platná při platbě předem, platba na pobočce je zpoplatněna částkou 16,- Kč
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Balík do ruky 49 Kč** Nelze objednat
Balík na poštu 49 Kč** Nelze objednat
PPL v České Republice 109 Kč** Nelze objednat
PPL na Slovensku 350 Kč** Nelze objednat
** K objednávce bude připočteno balné ve výši 10 Kč, cena za dobírku není zahrnuta v ceně.

Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Hotově ZDARMA
Bankovním převodem předem ZDARMA
Hotově na pobočce Uloženka.cz 16 Kč
Platební kartou na pobočce Uloženka.cz od 16 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card od 10 Kč
PLATBA 24 – Česká spořitelna od 10 Kč
GE Money Bank od 10 Kč
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank od 10 Kč
MojePlatba – Komerční banka od 10 Kč
mPenize - mBank od 10 Kč
ČSOB od 10 Kč
ERA od 10 Kč
Sberbank od 10 Kč
Fio banka od 10 Kč
PaySec od 10 Kč
Hotově na pobočce zásilkovna 16 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ

Přidejte své hodnocení:
Akční cena: 42 Kč
1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)