AKCE 1 + 3 BRZO KONČÍ! POSLEDNÍ MOŽNOST ZÍSKAT 3 KNIHY ZDARMA. AKČNÍ VÝBĚR ZDE

Bonaparte

Correlli Barnett
Běžná cena: 478 Kč
Sleva: 17%
Naše cena: 397 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0024218
EAN: 9788072173525
ISBN: 80-7217-352-9
Nakladatel: Jota
Vazba: vázaná
Počet stran: 224
Rok vydání: 2005
Rozměry: 242,0x190,0x20,0mm
Váha: 774g
Jazyk: Česky
Kategorie: Dějiny a fakta

„Podruhé jsem v tomto obchodě objednávala zboží z předobjednávky a v obou případech mi bylo bez problémů doručeno.“

Bonaparte 397 CZK Nové

Kniha představuje působivý, originální a přesvědčivý portrét jedné z klíčových postav moderní historie jako politika i jako velitele v poli, portrét předložený ve formě průběžného líčení Bonapartovy kariéry. Je to mistrně detailní, stylově dynamické a ve svých závěrech překvapivé dílo, a tedy skrz naskrz podmanivá a vzrušující četba.
Correlli Barnett si získal reputaci svými poutavými, originálně pojatými interpretacemi vlastnoručně zvolených témat. Jeho portrét Napoleona Bonaparta není žádnou výjimkou. Pokládá Bonaparta v prvé řadě za demagogického, prospěchářského politika a teprve pak za vojáka. Dle autorova názoru byla Bonapartova vojenská tažení politickými prostředky, jež měla posloužit jeho vlastním ambicím. Autor v knize tvrdí, že v Bonapartově kariéře nenastal žádný "bod obratu", nýbrž že se odvíjela podle souvislého, logického vzoru od začátku do konce.
Tak jako moderní finanční "uzurpátorský král" byl Bonaparte nucen setrvávat v pohybu, poněvadž jeho pozice byla od základů nejistá. S každým rozšířením jeho moci, ač navenek impozantním, bylo jeho postavení nejistější. Potřeboval vždy rychlé vítězství, po kterém následoval mír a návrat do Paříže. Až do roku 1809 jeho nepřátelé na tuto hru přistupovali tím, že mu pokaždé umožnili svést rozhodující bitvu, a když ji prohráli, uzavřeli s ním mír. Avšak postupně se s ním učili bojovat, nejprve ve Španělsku, pod velením Wellingtona, a později v Rusku roku 1812, v Německu roku 1813 a pak ve Francii samotné v roce 1814, i když je Bonaparte v jednotlivých střetnutích porazil. Jakmile ovšem jeho hru prohlédli, Bonapartův systém vedení války byl odsouzen k záhubě.
Jeho síla jakožto velitele v poli spočívala v rychlosti a agresivitě. Jako plánovač byl ovšem ledabylý a opomíjel faktor zásobování; vojáci jeho armád strádali hlady a chodili bosí. Autor současně tvrdí, že Bonaparte nebyl ani zdaleka mistr koncentrace vojsk na bojišti, ba naopak, opakovaně se stávalo, že je jeho armáda byla protivníkem zaskočena rozptýlená a pohromě unikla vždy jen díky příjezdu posil na poslední chvíli.
S tím, jak se jeho kariéra úspěšně rozvíjela, Bonaparte přestal být Korsičanem, ale nikdy se nestal opravdovým Francouzem. V tomhle jako by předznamenával vykořeněnost moderního člověka, stejně jako se jeho imperiální režim stal vzorem pro mnohé z politických a sociálních faktorů, které jsou typické pro naši dobu. Correlli Barnett ho, jakožto mladého revolucionáře, přirovnává k vůdcům současných studentských revolt. Později, už jako císaře, ho přirovnává k onomu typu soudobých magnátů, kteří se vypracovali vlastní silou - i s tím, že Bonaparte byl, v moderním slova smyslu, první mistr ve sféře public relations, manipulátor lidí a názorů, tvůrce oslnivého mýtu. Neboť moc byla Bonapartovi tím, čím byl Casanovovi chtíč, a ukázala se být stejnou měrou destruktivní. Vždyť jeho režim, stejně jako moderní tyranie, byl založen na tezi, že jeho posláním je plnit "obecnou vůli" lidu, skýtající ospravedlnění k vyhlazování disentu a opozice, a tudíž k zabíjení svobody ve jménu svobody.

Štítky: Historie, Napoleon bonaparte, vojevůdce a císař, 1769-1821, Osobnosti historie

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)