AKCE 1 + 3 DNES KONČÍ! POSLEDNÍ MOŽNOST ZÍSKAT 3 KNIHY ZDARMA. AKČNÍ VÝBĚR ZDE

Češi, blindujte se!

Jaroslav Filip
Běžná cena: 160 Kč
Sleva: 16%
Naše cena: 134 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0014767
EAN: 9788086610320
ISBN: 9788086610320
Nakladatel: STUDIO GABRETA
Vazba: vázaná
Počet stran: 160
Rok vydání: 2008
Jazyk: Česky
Kategorie: Beletrie

„Moc ráda zde nakupuji, vždy mám knihy rychle dodané a za lepší cenu než jinde:)“

Češi, blindujte se! 134 CZK Nové

Osudy malého Oty Severina, který se jednoho dne rozhodne naplnit svoji touhu a poznat svět. Kniha zavede čtenáře nejprve do jeho dětství v předválečné Praze, pokračuje příhodami v pražské Waldesce v době okupace, i v době totálního nasazení v pracovním táboře na železnici v Kardašově Řečici a popisuje také jeho účast na Pražském povstání. V poválečných letech Ota emigruje a trvale opouští republiku.
Autor nás zavede do poválečného Německa a Francie, líčí osudová setkání v přeplněných uprchlických táborech, žalostné a přesto nucené ubytování v mnohdy nedůstojných životních podmínkách nejrůznějších charitativních organizací a armádách spásy.Velmi sugestivně líčí dva pobyty v cizím vězení a přežívání politických uprchlíků ze dne na den, k čemuž jim pomáhaly různé příležitostné práce, jako byly například praní brambor ve francouzském lihovaru, výroba železných trubek nebo práce dokra v přístavu.
Každodenní boj o existenci, mnohdy ve společenství zlodějů, podvodníků, násilníků a rváčů, zkrátka lidí, kteří stáli na pokraji společnosti, nechal Ottu přičichnout také k pašeráckému způsobu života; ilegálně kšeftoval s prodejem cigaret, což jej přiblížilo k několika více či méně úspěšným pokusům nalodit se jako černý pasažér na loď plující do marocké Casablanky a později do Ameriky, kde se mimo jiné setkal s Jiřím Voskovcem.
Teprve po získání námořního průkazu se ocitl v roli skutečného námořníka jako jeden z členů posádky tankové lodi. Touha za dobrodružstvím ho však táhla dál, po útěku z lodi na americkou pevninu a působil nějakou dobu s přítelem jako pomocník v klášteře. Svůj druhý domov našel nakonec za pomoci českých krajanů a sokolské organizace na břehu řeky Mississippi ve městě Saint Louis. Dobrodružství obyčejného pražského kluka, který před šedesáti lety opustil svou rodnou zem a dlouhá léta nemohl najít cestu zpět, vychází ze skutečných životních osudů emigranta Josepha Sulze.
"S Josephem se znám od devadesátých let, kdy psal své zážitky do česko-amerického časopisu. Setkal jsem se s ním při jeho návštěvě v jižních Čechách a domluvili jsme se, že se pokusím jeho zajímavý příběh na základě zaslaných materiálů převyprávět," říká Jaroslav Filip, který s dnes už třiaosmdesátiletým dobrodruhem udržuje kontakt i nadále.
"Díky němu jsem procestoval Ameriku skrz naskrz. On sám je ještě dneska velice aktivní, a to nejen v Sokole. Svůj příběh vnímá dost nostalgicky, přestože to vůbec tehdy nebylo lehké. Dostali sice s ostatními čtyřmi kamarády hned po útěku statut politických uprchlíků, ale jinak to byli kluci, co chtěli hlavně do světa," podotýká Jaroslav Filip a vysvětluje nezvyklé pojmenování knihy.
"Češi, blindujte se bylo původně motto, které vyryl Otta alias Joseph jako poselství ostatním Čechům na zeď jedné místnosti armády spásy ve Francii. Zablindovat se, tedy jet někam na blind, znamenalo dostat se na loď jako černý pasažér. Joseph vyprávěl, že když se tam byl v 70. letech podívat, ještě to tam našel."
Knihu Jaroslava Filipa, která je nejen o chuti poznávat svět, ale hlavně o odvaze obyčejného kluka prát se s nezdary a nepřízní osudu.

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)