STARTUJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ AKCE 5 KNIH ZA 400 KČ. NENECHTE SI AKCI UJÍT! VÝBĚR KNIH TADY 

Charkov 1942 - Anatomie vojenské porážky ze sovětského pohledu

David M. Glantz
Běžná cena: 368 Kč
Sleva: 16%
Naše cena: 308 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0021682
EAN: 9788072174188
ISBN: 80-7217-418-5
Nakladatel: Jota
Vazba: vázaná
Počet stran: 449
Rok vydání: 2006
Rozměry: 212x137x37mm
Váha: 599g
Jazyk: Česky
Kategorie: Dějiny a fakta

„Nízké ceny, osobní odběr zdarma v kamenné prodejně v Praze, spolehlivost.“

Charkov 1942 - Anatomie vojenské porážky ze sovětského pohledu 308 CZK Nové

Přes masivní vydávání sovětské produkce o dějinách druhé světové války za předchozího režimu, nebo právě proto, jsou naše znalosti tohoto největšího konfliktu lidské historie stále velmi kusé.
Nakladatelství Jota se již desetiletí snaží aspoň zčásti zaplňovat ona "bílá místa", která v prvé řadě souvisí s bojovými akcemi sovětsko-německé války.
Autor knihy, jeden z nejvýznamnějších amerických vojenských historiků, David M. Glantz, je již čtenářům znám z publikací, vydaných nakladatelstvím Jota. Po knihách Od Donu k Dněpru (Jota 2003), Největší Žukovova porážka (Jota 2005) a Souboj Titánů (Jota 2005) se nakladatelství vrací k tématu sovětsko-německých bojů v létě 1942, v nichž sovětský neúspěch v bojích o Charkov přinesl následný německý postup až na Volhu a Kavkaz. Českému čtenáři se úplné informace o této "zapomenuté" bitvě dostávají poprvé.
V této knize Glantz využívá donedávna přísně tajné studie sovětského Generálního štábu o bojových akcích v oblasti Charkova na jaře 1942 a ve svém vlastním textu poskytuje erudovaný odborný a doplňující komentář.
Bojové akce u Charkova v květnu 1942 byly jedním z nejdůležitějších střetů německo-sovětské války, ve kterém se rozhodovalo, zda se sovětské armádě podaří využít oslabení německého protivníka a bude pokračovat ve svých ofenzivních akcích ze zimy 1941/1942, či zda německá armáda převezme opět strategickou iniciativu a bude schopna realizovat své plány na rok 1942 - dosažení Volhy a Kavkazu. Sovětská strana zahájila ofenzivní akce jako první, přes značnou početní převahu je však nedokázala dovést k plánovaným cílům a nakonec, po německém protiútoku, utrpěla zdrcující porážku.
Vzhledem k této porážce byla sovětská vojenská historiografie tradičně opatrná při jakémkoli popisu bojových akcí u Charkova na jaře 1942. V polovině padesátých let se ale tato porážka stala prvkem politického boje a tehdejší sovětský vůdce ji využil při svém útoku na Stalina. Během následujících tří desetiletí pak bylo odtajněno dostatek materiálů, aby obě strany sporu - odpůrci i oslavovatelé Stalina - mohly argumentovat ve prospěch svých představ. Díky tomu mohl také autor knihy využít dostatečné množství literatury sovětského původu, aby - jako první na světě - vytvořil komplexní obraz jedné z nejdůležitějších bitev druhé světové války.
Vzhledem ke skutečnosti, že kniha byla poprvé vydána v devadesátých letech minulého století, rozhodlo se nakladatelství ji redakčně doplnit o nejnovější informace, aby český čtenář dostal komplexní dílo na základě dnešního stavu poznání. Veškeré redakční doplňky se nacházejí v poznámkovém aparátu a redakčnímu zásahu za účelem zvýšení kvality publikovaných fotografií podlehla také fotografická příloha.Kniha dává českému čtenáři možnost srovnání mezi úrovní sovětské vojenské historiografie z počátku padesátých let (jež však byla určena pro omezenou skupinu osob) a americkou vojenskou historiografií let devadesátých. Pokud má čtenář zájem, může nahlédnout také do překladů sovětských historických děl let šedesátých a sedmdesátých, určených však pro širokou čtenářskou obec. Názorně tak uvidí, jak se komunistická propaganda snažila skrývat pravdu o historii druhé světové války hlavně před vlastním ovládaným obyvatelstvem.

Štítky: Války, 2. světová válka, Východní fronta (2. světová válka), Rok 1942

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 49 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 65 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 75 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 89 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)