AKCE 1 + 3 DNES KONČÍ! POSLEDNÍ MOŽNOST ZÍSKAT 3 KNIHY ZDARMA. AKČNÍ VÝBĚR ZDE

Zavřít

DOPORUČIT ZNÁMÉMU

Lidská práva osob s postižením, nevyléčitelně nemocných a umírajících

René Milfait
Běžná cena: 260 Kč
Sleva: 16%
Naše cena: 218 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0167053
EAN: 9788086057859
ISBN: 978-80-86057-85-9
Nakladatel: SUSA
Vazba: brožovaná
Počet stran: 424
Rok vydání: 2013
Jazyk: Česky
Kategorie: Právo

„Nakupuji zde opakovaně, soukromě i pro knihovnu, a vždy jsem velmi spokojená.“

Lidská práva osob s postižením, nevyléčitelně nemocných a umírajících 218 CZK Nové

Předložená kniha vychází s předmluvou Dr. Martina Salma, předsedy představenstva německé nadace "Připomínka, odpovědnost a budoucnost", který svou předmluvu zakončil těmito slovy: "Kniha je navýsost příkladným dílem; pevně věřím, že ji budou následovat další studie v jiných zemích. Zároveň doufám, že se tato kniha dočká v České republice širokého ohlasu a recepce."

Publikace je jedním z hlavních produktů mezinárodního projektu, který byl vyhlášen a podpořen německou nadací v rámci jejího programu vzdělávání v oblasti lidských práv. Podmínkou bylo vycházet z historických zkušeností nacistického bezpráví a ukázat důležitost těchto historických skutečností pro lidskoprávní vzdělávání dnes. Proto tvoří nacistické sterilizace a následný program "Euthanasie" téma onoho historického bezpráví a na základě něho jsou pojednány vybrané, související oblasti problematiky lidských práv osob s postižením, nevyléčitelně nemocných a umírajících lidí i další témata, která vyplývají z reflexe historického bezpráví a souvisejí s lidskoprávní problematikou zvolených cílových skupin. Kniha je zahájena příspěvkem, který se věnuje nacistickým sterilizacím jako předstupni programu "Euthanasie" a jako určité ústavě nacistického režimu. Za významné a vypovídající označuje poznatek, že byly prováděny na základě příslušného zákona, a sleduje i poválečný právní vývoj v Německu ve vztahu k sterilizovaným osobám (kapitola 1 Nucené sterilizace: inkubační doba programu "Euthanasie").

Téma nacistických sterilizací je dále rozvinuto s ohledem na Českou republiku a česko-německou otázku (příspěvek Michala V. Šimůnka, historika Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR, Přijetí a reakce na Zákon o zamezení dědičně nemocnému potomstvu v českých zemích 1933-38/40-45). Následně je představen nacistický program "Euthanasie" (kapitola 3 Nacistický program "Euthanasie"/René Milfait).

Další řádky poukazují na důležité aktéry nacistického bezpráví spáchaného na nemocných, a sice na lékaře a lékařské etiky (kapitola 4 Lékařská etika v nacistickém podání a její kontext/René Milfait). Na pozadí lékařské etiky v podání nacistů je vysvětleno postavení lidských práv v étosu povolání lékaře (příspěvek Soni Matochové, doktorky práv i lékařské etiky, pracovnice Ústavního soudu ČR: Mravní éthos lékaře v kontextu lidských práv 20. století).

Role a postavení lidských práv v biomedicínskoetických diskusích je dalším tématem (příspěvek Konrada Hilperta z mnichovské univerzity, předsedy pracovního společenství německých teologických etiků, člen bavorské vlády pro etické otázky spojené s biovědami ). Na základě vybraných rozhodnutí lidskoprávních soudů byla položena otázka, zda Má smysl hovořit o speciálních právech nevyléčitelně nemocných, umírajících a zdravotně postižených (příspěvek Daniela Bartoně, doktora práv, advokáta, lidskoprávního aktivisty a ekumenického teologa). V souvislosti s nacistickými sterilizacemi byl zpracován Empowerment přístup v oblasti podpory sexuality a partnerských vztahů osob s lehkou a středně těžkou mentální retardací a téma rodičovství (příspěvek Barbory Zelenkové, diplomované sociální pracovnice). Centrální lidskoprávním měřítkem pro posouzení celkového tématu projektu se stal lidskoprávní a etický princip lidské důstojnosti (kapitola 9 Lidskoprávní princip lidská důstojnost/René Milfait). Na něj navazuje otázka, co znamená lidsky důstojné utváření života nevyléčitelně nemocných a umírajících dnes a jaké postavení a hranice mají lidská práva v diskusích o tak závažné etapě lidského života (kapitola 10 Problematika lidsky důstojného utváření života nevyléčitelně nemocných a umírajících/René Milfait). Problematika přitom není redukována na téma eutanázie. Z důvodu programu nadace, v rámci něhož tato publikace vzniká, i z důvodu celkového tématu a rozprav o etické výchově ve školách v ČR celou publikaci uzavře příspěvek věnující se lidským právům ve vzdělávání, resp. lidskoprávnímu vzdělávání (kapitola 11 Lidskoprávní vzdělávání: Lidská práva na pomezí práva a mravnosti jako nezbytná součást vzdělávání/René Milfait).

Nabízená publikace obsahuje devět příloh relevantních dokumentů. Je určena studujícím různých programů a oborů (medicíny, práva, sociální a pastorační práce, teologie, pedagogiky, lidských práv apod.), pracovníkům různých souvisejících profesí, každému občanovi v pestrých rodinných či přátelských rolích, pracovníkům v médiích i politikům.

Tato publikace vychází nejen díky finanční podpoře nadace "Připomínka, odpovědnost a budoucnost" a jejímu programu "Menschen Rechte Bilden", ale i díky financím z projektu Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Inovace studijního programu Pastorační a sociální práce ETF UK, Rozvoj a zkvalitnění studijních programů na Vysokých a Vyšších odborných školách).

Štítky: Monografie, Kolektivní monografie, Lidská práva, Osoby se zdravotním postižením, Zločiny nacismu, Eutanazie, Nevyléčitelně nemocní, Umírající

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)