UDÁLOSTI TÝDNE: ŠIKMÝ KOSTEL 3 SKLADEM A MY JSME SPUSTILI PODCAST DOBRÉ KNIHY. POSLECH TADY

Zavřít

DOPORUČIT ZNÁMÉMU

Mocným navzdory - Studentské hnutí v šedesátých letech 20. století

Jaroslav Pažout
Běžná cena: 650 Kč
Sleva: 17%
Naše cena: 540 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0013896
EAN: 9788072601868
ISBN: 978-80-7260-186-8
Nakladatel: Prostor
Vazba: vázaná
Počet stran: 404
Rok vydání: 2008
Rozměry: 236x162x36mm
Váha: 806g
Jazyk: Česky
Kategorie: Česká a slovenská beletrie

„Doporučuji, nakupovala jsem zde již mnohokrát a vždy jsem byla spokojená.“

Mocným navzdory - Studentské hnutí v šedesátých letech 20. století 540 CZK Nové

Šedesátá léta minulého století byla ve znamení celosvětového pohybu, hledání alternativ k existujícímu stavu společnosti, který nebyl nikde považován za uspokojivý. Součástí tohoto "globálního vzrušení" bylo revoluční hnutí ve třetím světě, reformní hnutí a revolty v zemích sovětského impéria a protestní hnutí na Západě. K nejvýznamnějším aktérům tohoto celosvětového pohybu patřili studenti. Právě studentstvo bylo hlavním subjektem rozsáhlého protestního hnutí, které na počátku šedesátých let zasáhlo USA a od poloviny šedesátých let i většinu zemí západní Evropy, Japonsko a Austrálii. Vrchol celé protestní vlny představoval rok 1968, který je na Západě vnímán jako "rok studentských revolt". V Československu patřili studenti již před rokem 1968 k protagonistům protirežimní opozice, po lednu 1968 se stali důležitou součástí reformního hnutí.

Autor ve své knize paralelně sleduje vývoj západoevropského a československého studentského hnutí v šedesátých letech 20. století. Svůj výklad rozčlenil do čtyř částí. V první se věnuje obecným společenským příčinám poválečného levicového studentského radikalismu v západní společnosti, jeho ideovým zdrojům a předchůdným formám. Posléze mapuje reálný průběh studentského protestního hnutí v hlavních západních zemích. Po kulminaci studentských protestů v roce 1968 sleduje pozvolný rozpad hnutí, jakož i jeho transformovaný vliv na další vývoj společnosti. Za touto kapitolou následuje exkurz věnovaný studentskému hnutí v Polsku a Jugoslávii.

Druhá část líčí postoje a aktivity československého studentstva na pozadí celkového vývoje společnosti v šedesátých letech. Nonkonformní vystupování studentů vyvolalo značnou nevoli představitelů režimu, v několika případech dokonce jejich přímý mocenský zásah. Potlačení demonstrace studentů obývajících strahovské koleje v Praze na konci října 1967 bylo jedním z bezprostředních příčin pádu režimu Antonína Novotného v lednu 1968. Po lednu 1968 se stali důležitou součástí reformního hnutí, jejich význam ještě více stoupl po okupaci země v srpnu 1968. Na obranu svobody se rozhodně postavili především během okupační stávky v listopadu 1968 a po smrti studenta Jana Palacha v lednu 1969.

Třetí část mapuje kontakty mezi československým a západoevropským studentským hnutím. Zabývá se otázkou, jak přijímali českoslovenští studenti ideové podněty radikálně levicového protestního hnutí na Západě a jeho stoupence, k nimž právě studenti často patřili, a také reakcí západoevropského studentského hnutí na reformní proces v Československu. Poslední, čtvrtá část je věnována studentské radikální levici v Československu, podrobně líčí především osudy členů Hnutí revoluční mládeže, kteří se mezi prvními postavili nastupujícímu normalizačnímu režimu, za což byla řada z nich uvězněna. Publikace vychází ze širokého spektra literatury i pramenů a je vybavena bohatým obrazovým materiálem.

Štítky: Studie, Státy, kultury, národy, Československo, Protestní hnutí - československo, 1968, Protestní hnutí, Československo - společnost a politika, Radikalismus, Studentská hnutí - československo, Studentská hnutí, Evropa západní, Evropa západní - společnost a politika, Historie, Politika, politologie 

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 49 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)