Poslední vrchol

McKay Jenkins
Běžná cena: 299 Kč
Sleva: 11%
Naše cena: 265 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0020670
EAN: 9788073418755
ISBN: 80-7341-875-4
Nakladatel: BB/art
Vazba: vázaná
Počet stran: 355
Rok vydání: 2006
Rozměry: 210x150x35mm
Váha: 612g
Jazyk: Česky
Kategorie: Beletrie

„Kupuji celkem hodně knih. Zde najdu téměř vše, co potřebuji za příznivé ceny. Nakupuji zde rád a pravidelně.“

Poslední vrchol 265 CZK Nové

Příběh americké 10. horské divize a historie jejího útoku na Hitlerovu Evropu. Elitní jednotka v bojích probíhajících v podmínkách kruté zimy a vysokých hor.
McKay Jenkins vedl řadu rozhovorů s pamětníky a použil mnoho zdrojů včetně deníků a dopisů a vytvořil vynikající dokument o horské pěchotě. Dnes často zapomínáme na strašlivé oběti, které musely přinést předchozí generace, abychom si dnes mohli užívat života. Právě z tohoto důvodu vřele doporučuji tuhle knihu.
Pestrá směsice lyžařských nadšenců, novodobých žoldnéřů z evropských zemí a nezdolných přírodozpytců vybojovala v roce 1945 v Itálii mimořádně obtížnou bitvu. To, co ale dosáhli po druhé světové válce, bylo tak úchvatné - mnozí z nich založili lyžařské školy, další se stali vůdčími odborníky v oblasti ochrany přírody - že dějiny začínají zapomínat na to, že kdysi byli také vojáky.
Jenkins se snaží objasnit, za jakých neuvěřitelných okolností horská pěchota vznikla, vytváří portréty jednotlivých vojáků a popisuje jejich nikdy nekončící výcvik v Apalačském pohoří a Skalistých horách. Pak čtenáře uchvacuje vyprávěním o válkou sužované Evropě a útoku na Rivský hřbet.
"O horskou pěchotu jsem se zajímal z toho důvodu, že její příslušníci hráli významnou roli v hnutí na ochranu přírody," tvrdí Jenkins, který si po dva roky intenzivně psal s válečnými veterány. "Tito muži jsou legendami Západu. Nikdo ale neví, co všechno vykonali během války."
Podobně jako Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers), další kniha o druhé světové válce připomínající svou plastičností film, popisuje Poslední vrchol do nejmenších podrobností pochmurnou realitu velké bitvy. Mladíci plní idealismu se stávají tím nejbrutálnějším způsobem muži a čtyři tisíce z nich přitom zahynou. Ačkoliv řada aspektů celého příběhu je dobře známa, Jenkins, který za své "velké vzory" považuje absolventy Princetonu Williama Howartha a Johna McPheeho z ročníku 1953, mu dodal velikost románu ustavičným zdůrazňováním významu, který pro člověka má příroda. Láska k přírodě také přiměje civilisty, aby se stali členy horské pěchoty a všeobecné znalosti, které při pobytu v ní získali, jim později umožní, aby vynikli za války.
Počátek příběhu stejně jako zrod jednotky je spojen se jménem Charlese Minota Doleho, absolventa přípravky a lyžařského nadšence z Nové Anglie, kterému se jako řadovému civilistovi podařilo přesvědčit armádní hierarchii o tom, že specialní horská divize je mimořádně důležitá pro úspěch válečné kampaně v Evropě, kde na Američany čeká dvojí nepřítel, přírodní živel a obtížný terén, stejně jako vojáci wehrmachtu. Jeho argumentům dodal váhu fakt, že hrsta příslušníků finské pěchoty na lyžích byla schopna v zimě 1939-40 srazit na kolena Rudou armádu takřka výhradně jen díky svým nevšedním dovednostem.

Štítky: Wehrmacht

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)