Zavřít

DOPORUČIT ZNÁMÉMU

Revolver Revue 92

Běžná cena: 99 Kč
Sleva: 11%
Naše cena: 88 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0189549
Nakladatel: Revolver Revue
Vazba: brožovaná
Počet stran: 240
Rok vydání: 2013
Jazyk: Česky
Kategorie: Periodika

„Šel jsem si pro knihu a dorazil na místo před otvírací dobou. Paní byla tak milá, že mi otevřela dříve. To se moc nevidí, palec nahoru!“

Revolver Revue 92 88 CZK Nové

Časopis o literatuře a výtvarném umění.

† FILIP TOPOL, † RUDOLF DZURKO / P. BLAŽÍČEK (1932-2002) Wagnerová, Dohnal, Gebert - PRÓZY / POEZIE - Jágr, Hrdý / Žváček INTERVIEW - Moucha / OBRAZY - Žáček, Koudela Hansen-Löve Wagenbreth - PORTRÉT / ZE STOLU M. Machovce - "Peťák" Lampl SADO-MASO - rozhovory, bibliografie ad. / DESIGN - Haloun, Babák česká uměnověda - PADESÁTÁ LÉTA / Trabura - ATELIÉRY Kritický COULEUR - reflexe / + PŘÍLOHA - Jedna věta - PÁLENÍČEK
Editorial

V červnu zemřel hudebník a básník Filip Topol a výtvarník Rudolf Dzurko, držitel Ceny Revolver Revue. Publikujeme řeč, kterou nad rakví Filipa Topola pronesl Viktor Karlík, a texty za Rudolfem Dzurkem od Věry Novákové a Pavla Brázdy. Třetím mužem, jehož život a dílo v podzimním čísle připomínáme, je literární kritik a vědec Přemysl Blažíček. Jeho portrét napsal Adam Drda jako pokračování volné série o mimořádných osobnostech současné a nedávné české kultury a společnosti, započaté v RR č. 89.

"H. hulil jako komín. Až v těch posledních měsících, než umřel, kdy doufal, že anděl smrti se dá možná zahnat, možná přesvědčit, s tím přestal. Koupil si poslední krabičku cigaret, otevřel ji, ale nenačal, umístil ji na skřínku vedle obrovského stolního zapalovače, zakoupeného v Londýně krátce po válce, a řekl mi: Zbláznil bych se, kdybych neměl doma cigáro." Autorem povídky Můj přítel H. je Meir Lubor Dohnal, vedle ní otiskujeme prózy Aleny Wagnerové a Adama Geberta. Výbor z Básní Jaromíra Jágra připravil Lukáš Hrdý. V rubrice Scenáristická dílna představuje Martin Ryšavý Jaroslava Žváčka.

Martin Machovec otevírá v tomto čísle RR seriál Ze stolu M. M., v němž bude uvádět dosud neznámé texty "autorů více i méně známých, převážně z tzv. undergroundového okruhu či s ním tak či onak souvisejících". První z nich napsal "rozervaný beatník" Petr "Peťák" Lampl. Velký tematický blok, který ve spolupráci s RR připravila Gabriela Romanová, je věnovaný podzemnímu časopisu Sado-Maso: obsahuje rozhovory s jeho (spolu)tvůrci, bibliografii i obrazové dokumenty.

Po Blexbolexovi představuje Juraj Horváth, ve spolupráci s Janem Čumlivským, další vynikající postavu současné ilustrace a grafiky, Henninga Wagenbretha. Světově proslulý je i český malíř Miloslav Moucha, který v interview s Petrem Hořejšem komentuje skutečnost, že pražská Národní galerie dodnes nevlastní žádný jeho obraz, slovy: "Někdy je lepší někde nebýt než tam být." Cyklus nových maleb Josefa Žáčka se jmenuje Velká krajina, Julia Koudela Hansen-Löve patří k výtvarníkům mladších generací, jejichž práce v RR uvádí Petr Vaňous. Cyklus Ateliéry pokračuje návštěvou u Romana Trabury. Karel Haloun se v minulém čísle zaměřil na krásu Asfaltů, tentokrát se soustřeďuje na "lesk a bídu" Samorostů, zatímco Petra Babáka zaujaly práce Terezy Houdkové, která "všude, ve všem a vždy vidí šperky".

"Pokud se […] shodneme na tom, že věda je to, co prezentují oficiální odborná pracoviště a co dostává institucionální podporu, pak musíme za standardní produkty vědeckého badání považovat i brožurky z padesátých let opakující stranické fráze a tím fakticky připustit, že v uměnovědě se spokojíme i s verbalismem pohotově přizpůsobeným apriorním ideologickým šablonám dané doby. K takovému pojetí se sice nikdo oficiálně nehlásí, přesto se běžně praktikuje dodnes - přičemž zvlášť úspěšně se po padesátých letech rozvinulo v období tzv. normalizace, které znovu nastolilo vládu bezzásadové profesionální rétoriky, jen s personální a generační obměnou," konstatovala Pavla Pečinková na konferenci "Mezi východem a západem. Jak se v poválečném Československu psalo o výtvarném umění?" v příspěvku, v němž se zabývala současným hodnocením české uměnovědy padesátých let tak, že se setkala s převážně odmítavými reakcemi.

Na její text navazuje kritický Couleur a zpráva z předání Ceny RR za rok 2012 fotografu Ondřeji Němcovi. Přílohou podzimního čísla je Jedna věta Jeana-Gasparda Pál

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)