Závodí – Třetí berounské reminiscence

Rudolf Kadeřábek
Běžná cena: 189 Kč
Sleva: 16%
Naše cena: 158 Kč
Produkt momentálně nelze objednat
Dostupnost: Nedostupné
Info Když teď objednám,
kdy zboží obdržím?
Hlídat dostupnost a cenu »
Kód: D0152887
EAN: 9788087517598
ISBN: 978-80-87517-59-8
Nakladatel: Machart
Vazba: brožovaná
Počet stran: 128
Rok vydání: 2012
Rozměry: 210x210x7mm
Váha: 356g
Jazyk: Česky
Kategorie: Historie

„v tomto e shopu nakupuji už hodně dlouho - velký výběr zboží, solidní ceny a rychlé vyřízení“

Závodí – Třetí berounské reminiscence 158 CZK Nové

Vzpomínková publikace Rudolfa Kadeřábka přináší stručnou historii svébytné berounské čtvrti Závodí, shrnuje události tohoto i minulého století, nebrání se ve vzpomínkách zajít i dále; přináší historky pamětníků, představuje místí rodáky, živnostníky, postavičky polozapomenuté i nezapomenutelné. Kromě vyprávění podaného svébytným autorovým stylem je kniha doplněna řadou fotografických reprodukcí z archivu autora a dalších pamětníků, z nichž řada dosud nebyla publikována.
V knize se autor soustřeďuje na část Berouna, o jehož některých výjimečnostech nemají čtenáři dosud ani tušení. Nejen z historie, nedávné minulosti, o legendách, přírodních zajímavostech. Kniha umožňuje setkat se s dřívějšími generacemi, zasloužilými předky, řemeslníky, sedláky, podnikateli, umělci, sportovci.. a snad i se svými předky, kteří po sobě zanechali výraznou stopu i mimo tento region.

Autor o knize
Závodí, odevždy pospolité předměstí, rušné díky prostoru pro lunaparky a cirkusy, dobytčí trhy a nové rodinné domky. Předměstí s nabídkou pohostinných hospod a restaurací, s chmurnými místy, jako je les u benzinky a veterinární ošetřovna dr. Dvořáka U zabitého a kaverny po náletu 17. dubna 1945.
Závodí, organicky stále spjaté s menšími a malými osídleními, jako je Lištice, Hostím nebo osada v Kozle, čas od času organizačně násilně odtržené. Předměstí občanů povolných, ochotných, pokorných, na jejichž hřbetech se dalo dříví štípat. Vzdorovitých, zpupných jak Psohlavci, když o něco šlo a jde.
Závodí svérázných občanů, rodiště záviděníhodných rodáků uváděných v literatuře a na smaltovaných jmenovkách ulic. Místo prosperujících firem, jejichž názvy houževnatě přežívají, žel i živností zaniklých při socialistické pandemii. Bývaly tu desítky drobných živnostníků, než jim komunály zatrhly tipec. Čtvrť s živými závody, živícími sta rodin. Území se zemědělskou tradicí založenou prověřenými rody, zlikvidovanou a zlikvidovanými při socialistické kolektivizaci.
Tudy jeli všichni čeští potentáti, nezvané nevyjímaje, z a do hlavního města...

Rudolf Kadeřábek - autor, jací už se nerodí
Psát začal hned jak přestal těžkou dětskou rukou ničivě tlačit na ocelové klapspero na žíhané násadce z krámku od paní Halbichové...
Posedlost psaním už mu zůstala, asi se s ní narodil. Na druhém stupni základní školy o hodinách češtiny, ze stupínku a vůle pedagogovy ze sešitu předčítal vlastní literární pojetí daného tématu. Ohodnocení paušální, fádní, neměnné: sloh 1, pravopis 3, úprava 4. Už mu to zůstalo. V redakcích byl o jeho příspěvky upřímný zájem i když s pravopisem zůstal na štíru. V okresních a krajských středočeských, jihočeských, východočeských i celostátních novinách, v rozhlasovém Kolotoči, v pořadech Dveře dokořán, Pozor, zákruta!, Co to je, když se řekne, v A - Z magazínu, v Naší rodině, bratislavské televizi, čas od času v německých a anglických mediích.
Po knížce Berounské reminiscence - Zmizelé město, se jen zaprášilo, na druhé, Sága rodu Křížů taky v knihkupectvích prach nesedá. Žel při zhoubné povodni v srpnu 2002 se zavřela voda nad hotovými rukopisy Lidé kolem osobností a Špačkárna.
Byl pravou rukou Václava Pavla Borovičky, jedna ruka s redaktorem a hercem Karlem Pechem, básníkem Eduardem Světlíkem, Františkem Kožíkem, Jiřím Muchou, akademickým malířem Františkem Burantem, operní "stár" Jarmilou Novotnou a jinými veličinami české kultury.
Podporován zájmem veřejnosti léta pátral v archivech, v paměti seniorů, co a proč má Závodí za sebou. Podpořen dotací městského zastupitelstva napsal Berounské reminiscence - Závodí pro současné, budoucí a ještě budoucnější generace, protože to dosud nikdo neudělal...

Štítky: Historie

MOJE KNIHOVNY

  Adresa odběru Poplatek Kdy bude zboží připraveno?
Praha 7, V Háji 15 ZDARMA Nelze objednat
Balíkovna a AlzaBoxy 29 Kč Nelze objednat
Zásilkovna výdejní místa a Z-boxy 57 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa 69 Kč Nelze objednat
PPL výdejní místa Slovensko 99 Kč Nelze objednat
  Způsob dopravy Cena dopravy Kdy zboží obdržím?
Česká pošta - Balík na poštu 65 Kč Nelze objednat
Česká pošta - Balík do ruky 69 Kč Nelze objednat
Doručení na adresu 79 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL ČR 99 Kč Nelze objednat
Kurýr PPL SK 169 Kč Nelze objednat
Uvedené ceny jsou včetně DPH
  Způsob platby Cena platby
Na prodejně 9 Kč
Bankovním převodem ZDARMA
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
Dobírka 39 Kč
VISA / Master Card ZDARMA
PLATBA 24 – Česká spořitelna ZDARMA
GE Money Bank ZDARMA
ePlatby pro eKonto - Raiffeisenbank ZDARMA
MojePlatba – Komerční banka ZDARMA
mPenize - mBank ZDARMA
ČSOB ZDARMA
Fio banka ZDARMA
PaySec ZDARMA
Masterpass ZDARMA
Edenred od 29 Kč
Benefity od 29 Kč
Twisto ZDARMA
Hotově na pobočce Zásilkovna 39 Kč
Gallery Beta od 29 Kč
Dobírka 39 Kč
Uvedené ceny jsou včetně DPH

1. Vyberete si platbu přes Twisto a dokončete objednávku.
2. Knihy vám dorazí domů bez placení.
3. Můžete číst, platíte až za 14 dní. (Bankovním převodem, kartou nebo hotově)